YayBlogger.com
BLOGGER TEMPLATES

19 August 2012

This cutie girl...

Salam.. 

Please pray for her safety.

May Allah  heal her soon and give her family the strength.

Thank you so much.

May Allah grant our du'a.

Me and her

Wani with the girl that has beauty smile..

Kakak and Aisyah (kakak gave the name herself!)

Posed..

All of these pictures taken on 1st Syawal 1433H at our house.

P/s: She is just warded. Please pray for her. :'(

14 August 2012

[Resipi Raya] #4 : Popia Gulung-Gulung

Salam.

I think this is my last post about Resipi Raya since I have stop from doing all the kuih today. Hee :D

So, as this is the last, I would like to share 2 recipes altogether!

Popia Gulung-gulung Nestum and Popia Gulung-gulung Bersira Pedas

It's so simple!

naa, Check it out before I rambling.



Popia Gulung-gulung Nestum

Bahan 

1 bungkus kulit popia 
2 sudu besar tepung gandum dan 2 sudu besar air (dibancuh sebagai gam untuk lekat bucu nanti)
3 cawan Nestum (dikisar)
1 cawan gula (dikisar)
1 cawan tepung susu (sy x guna)

Cara2:

1. Kulit popia dipotong dua. Gulungkan seperti membentuk 1 batang panjang dan sapukan sedikit bancuhan tepung gandum dihujungnya supaya melekat. Gulung sehingga habis.
2. Kemudian gunting serong - serong hingga habis dan goreng dalam minyak penuh hingga warna keperang - perangan. Toskan.
3. Nestum, tepung susu dan gula diletak dalam 1 mangkuk besar dan masukkan popia yang telah digoreng tadi.
4. Gaulkan sehingga semua rata.
5. Siap dan simpan dalam bekas kedap udara.

Okay. Now, let me share you the second recipe. That is...




Popia Gulung-gulung Bersira Pedas

Bahan :
1 bungkus besar kulit popia 
2 sudu besar tepung gandum dan 2 sudu air (dibancuh sebagai gam untuk lekat bucu nanti)

Bahan untuk sambal :
4 sudu besar cili kisar
2 ulas bawang merah - dikisar
1 ulas bawang putih - dikisar
sedikit udang kering - tak nak letak pun xpe.
garam secukup rasa
sedikit kiub ikan bilis/ayam
5 sudu besar gula     
                         
Bahan sampingan :
ikan bilis - basuh, toskan dan goreng garing
kacang tanah - goreng tanpa minyak (saya xletak)
bijan - goreng sikit tanpa minyak (xletak juga)

Cara membuatnya :
1. Kulit popia dipotong dua. Gulungkan seperti membentuk 1 batang panjang dan sapukan sedikit bancuhan tepung gandum dihujungnya supaya melekat. Gulung sehingga habis.
2. Kemudian gunting serong - serong hingga habis dan goreng dalam minyak penuh hingga warna keperang - perangan. Toskan.
3. Sesudah habis goreng semua popia terus buat sambal.
4. Tumis semua bahan2 kisar dan masukkan garam secukup rasa dan kiub ikan bilis/ayam, kacau, masukkan gula dan kacau lagi, biar hingga pekat dan gula hancur, tutup api dan terus tuang popia yang digoreng tadi, kacau sebati...masukkkan juga ikan bilis, kacang tanah dan tabur bijan jika suka. 
5. Biarkan sejuk sebentar dan terus simpan dalam bekas bertutup rapat.

tadaaa! siap dua jenis popia gulung-gulung!

P/s:
1. sy beli 1 paket yang mengandungi 40 keping. So, saya bahagikan kpd 2, 20-20 untuk nestum dan sambal.
2. mama kata, versi nestum untuk budak-budak, versi pedas untuk org tua! haha
3. tips saya, kalau tanak boring gulung2 tu, tontonlah TV. sure x boring ngadap kulit popiah yang putih itu.
4. tips lagi, sebelum gunakan kulit popia, nyah bekukan selam 1/2 jam dan untuk elakkan kulit popia kering, letakkan 1 kain lembap atas kulit popia yang tak digulung itu..

My wish is, Let's hunt for Lailatul Qadr!

[Resipi Iftar] #5 : Sambal Tempe Kering

Salam.

Okay. Please, I'm in hurry. So, ni update laju. hikhik.

Btw, just to let my readers know, all those recipes before that I just posted are for my reference in future and also as recipe sharing for dear readers. :)

let's check this Javanese food out!



Sambal Tempe Kering

Bahan2:

Tempe (1 paket)
Ikan bilis (segenggam)
5 biji bawang merah (dikisar)
3 biji bawang putih (dikisar)
4 sudu besar cili kisar
Garam
Sedikit kiub pati ayam/ikan bilis (xde pun xpe)
5 sudu besar gula

Cara2:

1. Potong tempe kecil2 dan goreng sehingga garing kekuningan. Toskan dan letak tepi.
2. Goreng ikan bilis hingga garing dan toskan.
3. Tumiskan bawang merah dan putih sehingga naik bau. Masukkan cili kisar. kacau hingga sebati.
4. Masukkan garam dan kiub ayam/ikan bilis.
5. Masukkan gula dan kacau sehinggan gula hancur.
6. Apabila kuah sudah likat, masukkan tempe dan ikan bilis yang digoreng tadi ke dalam kuah.
7. Kacau sehingga semua sebati dan kering
6. Siap! Hidangkan bersama nasi panas!

P/s:

1. Sedap sangat! Rasa pedas2, manis2 gitu. :)
2. Adik kata, saya boleh kawen dengan org Jawa! :O

[Resipi Raya] #3 : MARvellous Choc Chip Cookies

Salam!

Yeah! da lama tak update resipi raya. sebelum ni resipi iftar. hee :)

Ni nak share resipi cookies yang paling marvellous! hewhew. sekali makan, nak 3 4 kali! so addicted! sampai rasa kena sorokkan bekas biskut supaya xdpt makan dah. nak simpan. heh.

believe me that, lepas ni xpayah beli kat Famous Amos dah. sebab 100gm yang RM6.50++ (eh. sebenarnya ingat2 lupa harga dia. sebab sekali dua je pernah beli. tu pun makan dengan penuh kasih sayang! haha) tu rasa mcm sayang sangat nak habiskan! :D

bila da boleh buat sendiri, xpayah pergi kiosk dah, unless mengidam sangat2 la kan? :p

Kiosk Famous Amos


So, without wasting any time more, lets check it out!

Marvellous Choc Chip Cookies


Bahan-bahan:

* 250g mentega
* ½ sudu kecil esen vanila
* 150g gula kastor 
* 1 biji kuning telur
* 280g tepung gandum (2 1/4 cawan)
* 10gm serbuk koko (3 sudu besar)
* ½ sudu kecil soda bikarbonat
* 2 sudu besar susu tepung
* 2 sudu besar tepung jagung
* Secubit garam 
* 1 cawan oat (dikisar halus) - optional
* 100g sebarang kekacang (walnut, badam, hazel, gajus, etc, yang dicincang)
* 100g coklat cip 

Cara-cara : 

1. Pukul mentega, gula kastor dan esen vanila hingga kembang.
2. Masukkan kuning telur dan pukul rata.
3. Ayakkan tepung gandum, tepung jagung, susu tepung, soda bikarbonat, serbuk koko, oat dan garam ke dalam bahan yang dipukul tadi. (cara saya: campurkan semua bahan kering ini dan ayak kesemuanya ke dalam mangkuk adunan)
4. Masukkan coklat cip dan cincangan kacang. Kacau rata.
5. Sudukan adunan di atas dulang pembakar. Bakar pada suhu 160°C selama 15-20 minit atau sehingga kekuningan. (oven saya: 130'C 5minit je. saya dah try mcm resipi, tp gelap!)
6. Sejukkan biskut terlebih dahulu sebelum disimpan di dalam balang kuih.

Nota:
1. Kalau kacang dan cip dicampur bersama, sy cadangkan 50gm kekacang dan 50gm cip. kalau x, penuh sangat nanti.
2. Sementara tunggu biskut didalam oven, simpankan adunan didalam fridge untuk elak cair
3. saya guna kacang badam dan panggang dalam oven selama 5 minit untuk dapatkan kerangupan. :)
4. sy bulat2kan adunan sebesar guli dan tekan atas dulang pembakar. so, bila buat kecik2, dapat dalam 175-180cookies. :)


So, inilah hasilnya!
MARvellous Choc Chip Cookies

Makan biskut ni, memang tak ingat kiri kanan dah! bekas ni pun da tinggal separuh je. makan sambil tengok tv. memang la kan?

10 August 2012

[Resipi Iftar] #4 : Upside Down Pizza

Assalamualaikum,

Ni nak share 1 resipi buat pizza mudah tanpa menggunakan doh. I've tried many times before this. Saje nak share lagi buat siaran ulangan cm Astro. ups! InshaAllah, petang ni nak buat. hikhik. 

Daaaan, sebab nak share ngn cik Fienaz kte since semalam dia ade buat pizza, tapi dengar macam keciwa je bunyi. if the problem is the dough, same with me! bakat nak menguli doh macam Cik Tiralicious kte tu mmg sy xde. she has 6 packs! >.<" (just kidding!)

so, without wasting time anymore, lets check it out! 




Diolah: Cik MArvellous

Upside-Down Pizza
loyang bulat 8 inci (kalau nak guna loyang 9x9 inci pun boleh, so dough dy tu xdela tebal cm dlm gmbr)

Dough

2 bj telur
1 cawan susu 
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar minyak
1/2 sudu kecil garam

- gaul sebati semua bahan dan ketepikan.

Filling

1 keping dada ayam- kerat2  (nak guna ayam/daging cincang pun boleh) 
3 sosej/hotdog- kerat2
1/2 tin cendawan butang- hiris (sy guna cendawan tiram yg dipotong halus2)
1/2 bawang besar- dadu
3 ulas bawang putih- hiris halus
2 sudu besar tomato puree (nak guna sos tomato pun boleh. kalau nak style pedas, tambah sos cili sikit) 
1 tangkai cili merah @ capsicum dipotong halus (ni sy tambah)
1 sudu besar oregano (optional)
garam

- tumis bawang besar dan bawang putih sampai layu
- masukkan ayam dan tumis sampai ayam masak
- masukkan sosej, cendawan, dan tomato puree (sos tomato+sos cili). masak kejap.
- gaulkan oregano, cili dan perasakan garam

Keju slice secukupnya (dipotong2)

Cara2:
  • Panaskan oven 180 degree
  • Letakkan filling dlm loyang dan ratakan. filling tu jangan tebal, nanti tak melekat pd doh. (biasa kn tgk pizza hut @ dominos tu? filling dia selapis je)
  • tabur cheese atas filling.
  • cuahkan adunan 'dough' kat atas.
  • Bakar selama 25 minit, hingga keperangan.
  • Biarkan selama 5 minit sblm potong dan hidang. (style sy: biarkan 5 minit dan telangkupkan loyang atas pinggan utk dptkan bentuk pizza mcm kt kedai!)

Ni masa first time buat. a bit oily
 
nyum nyum...

07 August 2012

[Resipi Iftar] #3 : Kek Batik Cheese Lemon

Assalamualaikum! *gaya org ketuk pintu nak masuk rumah*

hai berjumpa lagi kita untuk resipi ke-3! 
macam mana puasa? ada da ponteng? ahaks. diam2 je tau! hikhik
btw, tanpa membuang masa nak share 1 resipi ni : KEK BATIK CHEESE LEMON!

wah, nama! nak classy aje~ hikz
okay. sebelum nak share resipi ni, nak cte sikit la nape nama dia cmni..

alkisahnya bermula semalam, pagi Nuzul Quran.
pada hari kebiasaan, sy akan rajin baking atau buat 1 dessert utk berbuka. tp semalam x buat ape2 since ade lebihan karipap buat mgu lepas. karipap frozen yaaw! jangan main2. buat sendiri wooo~ penat tangan menguli dan mencanai! 

jadinya, semalam da bertekad nak membaking pada hari ni, 8 Ogos. sebelum tu, ade minta Cik Fienaz kte share resipi kek batik dia yang termasyhur tu. hiks.

jd, godek2 dapur sahur tadi, ade jumpa half packet of Digestive biscuit, susu pekat ade half jar, margerine half buku. so, nekad habis, pagi tu nak buat jugak kek batik since Cik Fienaz da share resipi kt blog dia.

bila check fridge, tengok2 ade cream cheese lebihan buat cheesecake hari tu. so, mmg dengan aim dan tujuan untuk meng'clear'kan fridge sebelum cuti pulang ke kampung, nak ubah sikit resipi Cik Fienaz utk buat Kek Batik Cheese Lemon (izinkan ye..) since sy peminat Cheesecake yg TEGAR! ahaks ;)

btw, disebabkan semua bahan2 kt rumah ni ade half2 je, so, sy halfkan semua bahan2 yang tertera

So, let's check it out!

Credit to Mr Google and blog's owner
Resipi: Kek Batik Cheese Lemon
Sumber: Cik Fienaz
Diolah: Cik Mar

Bahan-bahan 

A: Cream Cheese Lemon (resipi ni mengikut pengalaman saya buat cheesecake)

100gram cream cheese
1/4 susu segar
1 sk gula pasir
1 sk lemon juice


B: Adunan coklat


1 packet milo yang kecil / 1 cawan milo (sy guna 1/2 cwn je)
1 tin susu cair (biasa guna susu carnation evaporated) (sy guna 1/2 tin susu pekat)
1 buku buttercup (sy guna 1/2 buku buttercup)
1 cawan gula halus (sy guna 1/2 cwn gula)
1 biji telur ayam- nak lembut letak, kalau suka yg ranggup xletak pun takpe.tapi aku letak lah. (letak sebiji)
1 sudu besar serbuk koko- kalo nak rase milo je, tak letak pun xpe. (rasanya mcm x letak td. hihi)
3 sudu besar Nestum (sy tambah. hiks)

1 1/2 packet biskut marie original (1/2 packet biskut digestive Tesco)

Cara-cara:

1. Mula2 sediakan bahan A dahulu. Putar cream cheese dengan susu sehingga kembang. Masukkan gula dan putar pada kelajuan maksima. Masukkan lemon juice dan putar hingga sebati. Letak tepi.
2. Sediakan bahan B pula. Cairkan buttercup atas api kecil dan masukkan susu pekat. Selepas itu, masukkan gula dan milo. Kacau sentiasa untuk elakkan ia berketul dan kacau sehingga pekat dalam lebih kurang 10-15minit. Masukkan telur dan kacau cepat2 supaya nanti telur tu x menjadi mcm scramble egg!
3. Bila dah pekat, tutup api.
4. Alaskan loyang dengan plastik atau aluminium foil untuk mudahkan dipotong keluar.
5. Sapukan loyang yang sudah beralas tadi dengan sedikit adunan B dan susun biskut*. 
6. Sapukan sedikit adunan B atas biskut yang disusun tadi dan susun biskut.
7. Ulangi langkah 5 dan 6 sehingga biskut habis. Tinggalkan sedikit adunan B untuk letak di lapisan atas sekali nanti.
8. Bila biskut sudah habis disusun, sapukan adunan A atas biskut yang terakhir. ratakan cream tersebut.
9. Sapukan lebihan adunan B tadi atas adunan A tadi. Buat la corak marble ke ape ke. terpulang. tak nak pun xpe.
10. Masukkan dalam peti sejuk selama beberapa jam. Agak2 dah keras sikit, sedia dihidang!

*sy prefer susun berlapis2. sebab cantik. hee :) ikut selera masing2. kalau nak campurkan biskut (patahkan 4) dalam adunan B pun okay! ;)

*macam2 style Kek Batik Cheese Lemon ada kt Google Images. Klik SINI

Biskut disusun berlapis2. Credit to Mr Google and blog's owner
Sekian resipi dari sy..

Selamat mencuba!

P/s: i. sy da rosakkan diet 2 orang dalam rumah ni. ahaks! maaf. hee :)
ii. gambar nanti sy upload ye. share resipi ni sbb Izzati nak. 

03 August 2012

Alhamdulillah!!

Assalamualaikum pembaca semua!

Alhamdulillah. yup. itulah perkataan pertama kita akan sebut bila bangun pagi. "Alhamdulillah hillazi ahyana ba'da ma amatana wa ilaihinnusyur"

dan, bila lagi kita perlu mengucapkan syukur?

bila mendapat sesuatu rezeki atau nikmat. mashaAllah. terima kasih ya Allah atas kurniaan-Mu itu. sesungguhnya aku hanya hamba yang tahu meminta tetapi kurang memberi. sobs. tapi, inshaAllah, dalam ke arah itu, kita telah berusaha sebaik mungkin. masakan tidak, Allah akan mengubah nasib sesuatu kaum itu kan?

Allah.

Alhamdulillah, sudah masuk Ramadhan ke-15 malam ini! separuh Ramadhan. 17 Ramadhan Nuzul Al-Quran.

Pada 1 Ogos yang lepas, pada hari Rabu, result student USIM telah diumumkan didalam eWadi. Alhamdulillah, malam itu, Allah permudahkan saya mengakses eWadi yang seperti semua student USIM maklum, ia akan menjadi jammed bila result keluar!

MashaAllah, berdebar2 la juga nak buka, sebab ingatkan jammed, tapi dalam sekelip mata, result keluar, TUPP! tengok subjek2 semua,

"eh. betul la ni subjek sem 4"

tengok gred subjek dan PNGK semua, ALHAMDULILLAH dititipkan di bibir. terima kasih ya Allah. *menangis* rasa mcm nak call semua pensyarah nak ucap terima kasih! (terima kasih Dr Zurina, Dr Hidayah, Pn Asiah, Pn Azalia, Dr Nathasa, Sir Azmir, Ustaz Rumai, Encik Norman! hanya Allah mampu membalasnya!  moga Allah berkati kalian)

lepas tu, terus btau mama. mama pun terkejut sebab tiba2 je datang tunjuk result. xde pape berita, da keluar result. hee.. :)

mom pun kata, "Alhamdulillah"

and the rest is history. :)


semua ini rezeki pemberian Allah. tidak akan ku lupakan masa study week seminggu sebelum exam. study week ku di Shah Alam, jauh dari family, sambut birthday dengan opah atok, banyak sangat jalan! haha. g Sg Buloh, Klang, Shah Alam. aiwaah! masa tu xsedar exam tu minggu depan! main Twitter dengan Cik Pnaz la. hihi. but, we did for good. asking for difficulties in subjects! lepas tu, masa study week tu rajin pulak berSkype! hah! thank you, Skype monster! :')


subjek2 sem 4.
Alhamdulillah, lepas juga tahun 2. tahun dimana senior2 kata zaman kejatuhan! ya. diakui ada yang jatuh, tapi kami bangkit kembali dengan izin Allah. inshaAllah kami ada lagi 2 tahun. doakan saya dan rakan2 dapat menghabiskan Ijazah Sarjana Muda Perakaunan dengan jayanya. InshaAllah, tahun 2014 kami akan menamatkan zaman bujang pengajian di USIM dan akan menghadapi cabaran di luar sana. Doakan ye! :)

owh ye! inshaAllah subjek tahun 3 semakin kental! moga Allah permudahkan jihad kami nanti..

subjek tahun 3 (sem 5 dan 6)

pada kesempatan ini, tidak dilupakan member study group sy, Safura, Asma' , Syafinaz, Haziqah, Muza, Mariam dan Faris. terima kasih sebab sudi belajar sama2. terima kasih. inshaAllah, kalau nak collaborate lagi untuk next sem pun takde masalah! :)

WHERE LEARNING IS FUN :)

okay. that's all for this post!

wassalam

XOXO

p/s:
i. xsabar nak jadi 3rd year student. boleh x? hee. :)
i. Alhamdulillah, berkat doa di bulan Ramadhan. berdoalah, sesungguhnya akan Allah perkenankan.