YayBlogger.com
BLOGGER TEMPLATES

10 August 2012

[Resipi Iftar] #4 : Upside Down Pizza

Assalamualaikum,

Ni nak share 1 resipi buat pizza mudah tanpa menggunakan doh. I've tried many times before this. Saje nak share lagi buat siaran ulangan cm Astro. ups! InshaAllah, petang ni nak buat. hikhik. 

Daaaan, sebab nak share ngn cik Fienaz kte since semalam dia ade buat pizza, tapi dengar macam keciwa je bunyi. if the problem is the dough, same with me! bakat nak menguli doh macam Cik Tiralicious kte tu mmg sy xde. she has 6 packs! >.<" (just kidding!)

so, without wasting time anymore, lets check it out! 




Diolah: Cik MArvellous

Upside-Down Pizza
loyang bulat 8 inci (kalau nak guna loyang 9x9 inci pun boleh, so dough dy tu xdela tebal cm dlm gmbr)

Dough

2 bj telur
1 cawan susu 
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar minyak
1/2 sudu kecil garam

- gaul sebati semua bahan dan ketepikan.

Filling

1 keping dada ayam- kerat2  (nak guna ayam/daging cincang pun boleh) 
3 sosej/hotdog- kerat2
1/2 tin cendawan butang- hiris (sy guna cendawan tiram yg dipotong halus2)
1/2 bawang besar- dadu
3 ulas bawang putih- hiris halus
2 sudu besar tomato puree (nak guna sos tomato pun boleh. kalau nak style pedas, tambah sos cili sikit) 
1 tangkai cili merah @ capsicum dipotong halus (ni sy tambah)
1 sudu besar oregano (optional)
garam

- tumis bawang besar dan bawang putih sampai layu
- masukkan ayam dan tumis sampai ayam masak
- masukkan sosej, cendawan, dan tomato puree (sos tomato+sos cili). masak kejap.
- gaulkan oregano, cili dan perasakan garam

Keju slice secukupnya (dipotong2)

Cara2:
  • Panaskan oven 180 degree
  • Letakkan filling dlm loyang dan ratakan. filling tu jangan tebal, nanti tak melekat pd doh. (biasa kn tgk pizza hut @ dominos tu? filling dia selapis je)
  • tabur cheese atas filling.
  • cuahkan adunan 'dough' kat atas.
  • Bakar selama 25 minit, hingga keperangan.
  • Biarkan selama 5 minit sblm potong dan hidang. (style sy: biarkan 5 minit dan telangkupkan loyang atas pinggan utk dptkan bentuk pizza mcm kt kedai!)

Ni masa first time buat. a bit oily
 
nyum nyum...

No comments: