Sabtu baru2 ini, kami adik-beradik buat kek carrot. Resipi dapat dari maksu kitorang lepas balik dari kampung baru2 ini. So eager to bake it after come backed from kampung..hehe. so sape peminat kek carrot, try la..memang jadila kalau korang guna timbangan dan bahan-bahan yang tepat, kalau x, ana xtanggung..haha
BAHAN-BAHAN:
KEK
2 biji carrot (diparut kasar dan kukus 2 minit)
badam (dicincang, kalau xde pun xpe)
kismis
4 biji telur
250gm tepung gandum ( diayak + 1 sudu kecil baking powder)
200gm gula castor
250gm Buttercup ( jangan guna brand lain)
mix fruit
esen vanila
KRIM:
200gm Philadelphia cream cheese (jangan guna brand lain)
100gm Buttercup
1biji putih telur
100gm gula aising ( nak guna gula castor pun xpe)
CARA MEMBUAT:
KEK:
pukul telur hingga kembang
pukul buttercup dan gula
masukkan telur dalam adunan tadi dan gaul rata
masukkan tepung, carrot, badam, kismis, mix fruit, esen vanila dan gaul rata
bahagi 2 adunan. Masukkan dalam loyang dan bakar satu2 bahagian dengan suhu 190 darjah celcius selama 30minit setiap satu
sejukkan kek
KRIM:
pukul putih telur sampai kembang + cream cheese + buttercup+ gula aising
sapu cream di atas satu kek dan letakkan satu kek lagi di atasnya
* hasilnya memang sedap la tambah2 lagi ada cheese. Tapi disebabkan ayah kitorang xsuka cheese kecuali pizza(haha), kitorang xsapukan cream cheese atas kek tu, kitorang sapu sendiri la bila nak makan. Dan kek tu laris xsampai 1 hari haha sebab 1rumah tu suka bangat same kek carrot(kalau beli kat luar mahal) dan mungkin berkat jamaie kitorang adik-beradik buat same2 sebelum kakak balik ke UIA
KOS MEMBUAT: RM 18 (tanpa cream cheese)
RM 28 (dengan cream cheese, Philadelphia RM10)
Sesiapa yang xberkesempatan nak buat, bolehla tempah kat ana sementara cuti 3bulan(hehe)..OK! selamat mencuba~
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment