YayBlogger.com
BLOGGER TEMPLATES

14 August 2012

[Resipi Iftar] #5 : Sambal Tempe Kering

Salam.

Okay. Please, I'm in hurry. So, ni update laju. hikhik.

Btw, just to let my readers know, all those recipes before that I just posted are for my reference in future and also as recipe sharing for dear readers. :)

let's check this Javanese food out!



Sambal Tempe Kering

Bahan2:

Tempe (1 paket)
Ikan bilis (segenggam)
5 biji bawang merah (dikisar)
3 biji bawang putih (dikisar)
4 sudu besar cili kisar
Garam
Sedikit kiub pati ayam/ikan bilis (xde pun xpe)
5 sudu besar gula

Cara2:

1. Potong tempe kecil2 dan goreng sehingga garing kekuningan. Toskan dan letak tepi.
2. Goreng ikan bilis hingga garing dan toskan.
3. Tumiskan bawang merah dan putih sehingga naik bau. Masukkan cili kisar. kacau hingga sebati.
4. Masukkan garam dan kiub ayam/ikan bilis.
5. Masukkan gula dan kacau sehinggan gula hancur.
6. Apabila kuah sudah likat, masukkan tempe dan ikan bilis yang digoreng tadi ke dalam kuah.
7. Kacau sehingga semua sebati dan kering
6. Siap! Hidangkan bersama nasi panas!

P/s:

1. Sedap sangat! Rasa pedas2, manis2 gitu. :)
2. Adik kata, saya boleh kawen dengan org Jawa! :O

No comments: