Nak share resipi lagi.. weehuu~ ayam paprik pedas! whoa. sure terangkat.. hehe.
Baru je lepas masak untuk berbuka hari ni.. tekak rasa nak makan paprik. So, now da tau macam mana nak masak paprik, lepas ni xpayah susah2 pergi restoran, order nasi goreng ayam paprik segala.. hehe
Gambar macam cerah sangat. nampak xlawa ayam tu.. sebenarnya sangat la lawa dan bau nya sangat la harum~ :p
Okay. Ni resipinya..
Paprik Ayam Pedas
resepi: tun_telani
resepi: tun_telani
- 1/2 kg ayam - goreng separuh masak dgn garam n kunyit (depends la utk berapa org makan)
- 1 bj bawang besar- dadu
- 2 ulas bawang putih- tumbuk
- 3 sb cili giling
- 3 sb sos cili
- 3 sb sos tomato
- 1 sb sos tiram
- 1 btg serai- ketuk
- 5 helai daun limau purut
- Sayur yg disukai (carrot, kacang panjang, capsicum, kobis bunga, tomato)
- 4 bj cili padi- kalau nk lebih pedas blh ketuk atau belah 2
- Garam
- Gula
Cara2:
- Tumiskan bawang besar dan bawang putih sampai wangi.
- Masukkan cili boh dan tumis sampai pecah minyak. Masukkan sedikit gula.
- Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram, dan sedikit gaul. Gaul sebentar dan masukkan ayam.
- Masukkan serai, daun limau purut, dan masakkan sebentar.
- Masukkan sayur dan cili padi, gaul sebati.
- Perasakan garam.
P/s: 1. tak sabarnya nak buka puasa~ kira ni lauk 2in1; lauk+sayur buat siapa yang malas nak masak sayur.. Tapi disebabkan tak banyak sangat sayur letak dalam ayam ni, so, lepas ni kena masak sayur juga.. Nak buat kerabu tauge.. hehe
No comments:
Post a Comment