Assalamualaikum.
Alhamdulillah, It's my 1st trial and jadi. :) By the way, kat atas tu hitam sket sbb panas sangat oven! silap setting temperature. But, sempat betulkan temperature bila tengok da hitam sikit. rupanya temp 180! patutnya 165 je. hihi.
Okay. ni resepinye. Selamat mencuba!
Sumber: Home Sweet Home
Bahan A:-
- 180 gm mentega
- 20 gm serbuk koko
- 1 sudu teh baking powder
- 120 gm tepung naik sendiri (diayak bersama serbuk koko dan baking powder)
- 170 gm gula kastor
- 3 biji telor
Cara Membuat:-
- Griskan loyang 8 inci (kali ni akak guna loyang 7x7 inci) dengan butter dan alas dengan baking sheet.
- Pukul butter dan gula hingga kembang.
- Masukkan telor sebiji demi sebiji, pukul sebati lagi.
- Masukkan campuran tepung, baking powder dan serbuk koko. Gaul rata dengan spatula .
- Bahagikan kepada dua bahagian. (kali ni akak terus tuang adunan kek sekaligus n letak adunan cheese atasnya dan lorekkan).
Bahan B:-
- 250 gm cream cheese (*kali ni akak ada stok 208 gm jek)
- 60 gm gula kastor
- 1 biji telor
- 1 sudu teh esen vanila
Cara Membuat:-
Pukul cream cheese hingga kembang. Campurkan gula, telor dan esen vanila. Pukul lagi sampai kembang dan sebati.
Cara Menyediakan Kek:
- Tuang satu bahagian A ke dalam loyang. Ratakan.
- Kemudian tuang pula adunan B di atasnya dan ratakan.
- Tuang pula sebahagian lagi bahan A dan ratakan.
- Bakar pada suhu 165 deg. celcius selama 50 - 60 minit (adjust ikut oven masing-masing). Biarkan sejuk dahulu baru dipotong.
No comments:
Post a Comment