YayBlogger.com
BLOGGER TEMPLATES

15 February 2012

Yummy Lemon Cheesecake!

Salam friends!

So, cuti tinggal lagi berapa hari je sebelum masuk semester baru [bdk USIM okay! ;)]. Result pun da tau td. Alhamdulillah tak terkata! Apa yang sudah diusahakan (ingat! bukan usaha kita semata2, tapi Allah yang menggerakkan kita! :) ), dengan berkat, pertolongan-Nya, telah tertulis di atas sana, yang result kita macam tu. Bersyukur tau! ^__^



Okay. dah. ni nak share resipi lemon cheesecake. Sebelum tu, nak cerita sikit di sebalik resipi ni. hehe. Ahad lepas, birthday mama saya, tp saya xd la buat kek. masak benda lain. hehe. then, tiba2, my mom kata, "ni mama da minta resipi lemon cheesecake dr kawan mama. lepas ni tolong buatkan eh?" haha. tersengih2 anaknye! boleh aje! xd masalah! hehe. so, hr isnin hr tu beli la bahan2 kat kedai jual bahan2 buat kek. dan, hr selasa pagi buat, pagi tadi (rabu) baru makan! hehe. okay2. dah! cukup! korang pun mesti tak sabar nak tau resipi kan? jom checkitout!

Inilah lemon cheesecaake saya! :)

LEMON CHEESECAKE

Resipi: Auntie Noriman from Dubai (my mom's friend)
Loyang: Bulat (kalau ad springform pan lagi best!)
Cara masak: unbaked, masuk dlm fridge je! :)

INGREDIENTS
·         200g digestive biscuits (saya guna 250gm McVites biscuit)
·         75g butter
·         400g cream cheese 
·         300g White Chocolate (Melted )
·         250ml whipping cream
·         125g icing sugar
·         Juice & Zest  of 1 lemon (saya guna 25ml lemon oil)
berries, chocolate or crushed almond sebagai perhiasan


METHODS
1.      Melt the white chocolate in a double boiler or similar. (dulu saya pernah ajar kan double boiling? kalau xtau, boleh search kt youtube! hehe)
2.      Put all the biscuits into a food bag and crush the biscuits with a rolling pin or something similar. Alternatively, use the food processor.
3.      Melt the butter in a pan. Then, add the melt butter into crushed biscuits. 
4.      Mix the base mixture together and fill an 8" cake tin (something similar) with the mixture; press down with the back of a spoon and leave in the fridge to set. (saya guna 200gm as the base and 50gm sy letak di sekeliling pan. dan wrapkan loyang dengan plastic wrap supaya x berbau bila masuk fridge)

biskut tu jadi sebagai base dan 'dinding' tepi

5.      Add the cream cheese to the whipping cream in a mixing bowl and whisk until you have a thick, creamy mixture. Stir in the melted white chocolate. (sy masukkan cream cheese sikit2 dulu sbb cream cheese ni susah/liat sikit nak kacau. lepas tu baru masukkan whipping cream. selang seli)
6.      Add the icing sugar and lemon juice + zest (sy guna lemon oil), and mix in until smooth and thick.
7.      Pour on top of the biscuit base, and spread evenly.
8.      Leave to set in the fridge for a few hours or overnight until the topping has set.

lemon cheesecake dr setiap sudut! hehe

Rasanya tu saje! kalau x faham, boleh tanya atau refer website ni. sebab sy ambil ilham, inspirasi dr website ni untuk dapatkan gambaran awal, tips2 dr org yg pernah buat ni

2. http://irmadilondon.blogspot.com/2010/04/resepi-blueberry-cheese-cake.html (akak ni jual kek! sedap2 owh tengok! hehe. btw, sebenarnya sy nak tunjukkan gambar springform pan tu. pan tu la memudahkan kita potong kek. sebab dy akan buka dr tepi. kalau pan biasa ni, susah sikit la nak bawa keluar keknya. tp masih boleh dipotong dan dimakan! hehe. sbb saya guna pan biasa je! so, alternatifnya, cover dulu pan dengan aluminium foil. tp sy asyik2 lupa nak letak. bila nak potong, baru teringat, "aisey kena letak aluminim foil! baru senang nak potong!" haha. berapa kali dah buat kek, mesti lupa! =.='' )
3. http://www.youtube.com/watch?v=ZjpmKjCApRg (sy belajar dr utube je! xpayah g kelas! hehe)

Selamat mencuba!

P/s: i. mama kata xboleh potong besar2 kek ni, nanti muak makan cheese banyak2!
ii. saya tanak gemokss!!
iii. da nak masuk sem 4 ni, jarang la sy dapat baking da.. :'(
iv. rasa mcm masterchef la plak! muahaha. ezani jd dentist, boleh masak. saya? bakal akauntan pun boleh masak! 

No comments: